Petäisenniskan siilo

Rakennus on oikealta nimeltään Kainuun Osuusmeijerin (KOM) maatalousosaston viljan varastointi-, mylly- ja rehusekoituslaitos. Matalampi varasto-osa on valmistunut 1963 ja korkea mylly- ja rehusekoituslaitos vuonna 1969. Maatalousosasto on viljelijöitä palveleva toimintahaara, jolla osuuskunta tukee jäsentensä tuotantotoimintaa. Se toimittaa jäsenkunnalle rehuja, siemeniä, maidonkäsittelyvälineitä ja -laitteita sekä säiliörehun valmistukseen liittyviä kemikaaleja ja tarvikkeita. Kainuun Osuusmeijerillä oli meijerit Kajaanissa ja Sotkamossa. Sotkamon meijeri aloitti toimintansa vuonna 1961 ja toimi 2000-luvun alkuun asti. Myöhemmin Sotkamon meijeri on purettu ainakin osittain ja purkamattomissa toimisto-osissa toimii Oulun Yliopiston elintarviketutkimuskeskus. Kajaanin meijeri taas toimi vuosina 1908-1981 Kajaanin keskustassa, rautatieaseman lähellä Kauppakadun, Asemakadun ja Niskantien rajaamalla tontilla. Meijerin tontilla sijaitsi vuonna 1940 valmistunut meijerirakennus, 1953 valmistunut toimistorakennus joka on edelleen pystyssä Asemakadun varressa sekä vanhat 1900-luvun alussa valmistuneet meijerirakennukset. Alueella oli myös legendaarinen Meijerin Baari -niminen jäätelöbaari, joka oli valmistunut vuonna 1950. Uudempi meijeri ja Meijerin baari purettiin nykyisten kerrostalojen tieltä 1980-1990-lukujen vaihteessa. Vanhemmat meijerirakennukset oli purettu jo aiemmin, luultavasti vuonna 1970 meijerin uusimisen yhteydessä. Petäisenniskan siilo/myllyrakennus on ilmeisesti edelleenkin Kainuun Osuusmeijerin omistuksessa, vaikka omaa meijeritoimintaa ei enää olekaan.
Vaikka aluksi luulimme, että koko siilo olisi hylätty, ensimmäinen vierailu alueelle todisti toista: Pihassa oli autoja ja myöhemmin osoittautui että viereisessä makasiinirakennuksessa toimi jonkinlainen maatalouskauppa ja taisi siellä olla jonkin yrityksen konttoritilojakin. Osittaisesta rappiotilasta kertovat kuitenkin makasiinirakennuksen vanhan junaradan pohjan puoleisella seinustalla olevat lukuisat graffitit. Tästä päätellen rakennukset ovat ilmeisesti puolihylättyjä tällä hetkellä.
Siilo sijaitsee melkein ohiajotien (VT5) varressa, ja se näkyy hyvin tieltä käsin. Ehkä juuri siitä syystä olimme tietoisia tästä paikasta jo kauan ennen UE-harrastuksen alkua. Ohikulkumatkoilla olimme huomanneet, että siilon kellarin ikkunoiden ympärillä oli tägejä. Tätä mielikuvaa muisteltiin keväällä 2007, jolloin etsimme uusia kohteita. Hylätyt rakennuksethan on yleensä sotkettu tägeillä... Asiasta piti ottaa selvää. Samoihin aikoihin löytyi kuitenkin lähistöltä toinenkin kohde, johon kevään eksploraatiot keskittyivät ja siiloa ei käyty katsomassa kuin yhden kerran. Silloin oli tarkoitus käydä siilon pihalla, mutta siellä oli autoja ja ihmisiä joten emme menneet. Seuraavan kerran toinen jäsenemme kävi paikalla heinäkuun lopulla. Eksploraatio oli ajoitettu iltaan, jotta olisi mahdollisimman rauhallista. Ihmeempiä yllätyksiä silloin ei kuitenkaan löytynyt, kumpaankaan rakennukseen ei päässyt sisälle. Siilo oli kyllä ulkopuoleltakin melko massiivinen rakennus.
Kolmannen ja toistaiseksi viimeisen kerran kävimme paikalla kuvaamassa huhtikuussa 2008. Tällöin huomasimme, että makasiinirakennuksen takaseinässä olevia graffiteja/tägejä ei oltu vieläkään siivottu pois. Siilon edustalle oli pysäköity yksittäinen rekka-auto, muuten alueella vaikutti aika hiljaiselta.
Kuvat 2007-2008
Lisätietoa kohteesta:
Wikipedia: Kajaanin Meijeri
Takaisin kohdelistaukseen