Otanmäen kylä

Tämä ei ole varsinaisesti UE-kohde. Otanmäen kaivoksen ympärille 1950-luvun alussa rakennettu kaivoskylä on kylläkin melko hiljaisen oloinen paikka nykyään mutta asukkaita kuitenkin on vielä jonkin verran. Kylä on päässyt tälle sivulle, koska mielestämme se liittyy olennaisesti Otanmäen kaivokseen: se rakennettiin varta vasten kaivoksen työntekijöitä ja heidän perheitään varten. Nykyään peruspalveluista vastaavat muun muassa kauppa, apteekki, posti, kirjasto, hammashoitola, maauimala, huoltoasema sekä Vanha Mainari -baari. 1950-luvun alussa rakennetut 8-kerroksiset asuinkerrostalot ovat sinällään eräänlainen nähtävyys. Edulliset omistusasunnot vanhoissa kerrostaloissa ovat houkutelleet Otanmäkeen jonkin verran asukkaita myös muualta. Ylivoimaisesti suurin työllistäjä on kiskoliikennekalustoa valmistavan Transtech Oy:n vaunutehdas.
Otanmäen kylä liitettiin Kajaaniin Vuolijoen mukana kuntaliitoksen myötä vuonna 2007. Liitos tehtiin lähinnä siksi että Vuolijoen kunnan taloudellinen tilanne alkoi olla niin huono ettei kaikkiin peruspalveluihinkaan meinannut olla varaa. Ratkaisuksi kuntaliitoksen myötä peruspalveluja keskitettiin Kajaaniin ja Vuolijoelta lakkautettiin kevääseen 2008 mennessä terveyskeskus. Lukioon ei enää otettu uusia opiskelijoita syksyksi 2008 eli toiminta loppui lukuvuoden 2007-2008 jälkeen.
Kajaanin kaupunkieksploraatio kävi tutkimassa Otanmäen kylää elokuussa 2007. Vierailumme aikana satoi taas kerran vettä, joten oli hieman hankala valokuvata kun kamera meinasi kastua koko ajan.
Otanmäen apteekki, tässäkin rakennuksessa taitaa olla hometta.
Tästä kuvasta huomaa hyvin että kylänraitti jatkuu kaivosalueelle.
Kaivoksen ajoista muistuttaa tämä kaivosveturi, vaunun sisätilat olivat täynnä tägejä.
Otanmäkeläistä katua ja vanhan mallinen liikennemerkki.
Kolme eriväristä kerrostaloa.
Otanmäen peruskoulu on uusi ja hyväkuntoinen rakennus (jossa taitaa olla hometta).
Urheilukeskus, rakennuksen takana sijaitsee maauimala.
Tästä on aikoinaan kuljettu työpaikalle, kaivokseen...
Wanha lamppu, on ainakin tyylikkäämpi kuin uudemmat mallit.
Raiteet kaivokselle, tästä on kuljetettu Suomen parasta rautamalmia eteenpäin.
Tässä kohdassa junarata haarautui junanvaunutehtaalle ja kaivokselle.
Radiomasto ja kaivostorni, nykyään kaivostorni homehtuu unohdettuna pusikossa vaikka se onkin ollut hyvin merkittävä ehkä koko Kainuun kannalta.
Näkymä kaivokselle päin suunnilleen kylänraitin keskikohdasta...
...ja samasta kohdasta toiseen suuntaan.
Lisätietoa kohteesta:
Wikipedian artikkeli
Takaisin kohdesivulle
Takaisin paikkakuntasivulle