Murtomäki

Murtomäen rautatieasema sijaitsee rataosuudella Iisalmi-Kontiomäki ja on avattu vuonna 1904. Kaikki asema-alueen rakennukset on rakennettu rautatiehallituksen silloisen pääarkkitehdin Bruno Granholmin piirustusten pohjalta 1900-luvun alussa. Rakennukset kuvastavat kansallisromanttisia ihanteita, joka ilmenee esimerkiksi taidokkaina puuleikkauksina. Asemamiljöö on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan, ja muodostaa siten kulttuurihistoriallisesti merkittävän kokonaisuuden. Alkuperäisistä rakennuksista ovat säilyneet asemarakennuksen lisäksi ainakin asemapäällikön asunto, makasiini ja maakellari. Asema-alueen läheltä haarautuu radat Otanmäkeen ja Talvivaaran kaivokselle, suoraan jatkuva raide menee Kajaaniin.
Murtomäen asema-alue kaikkine rakennuksineen oli myynnissä Senaatti-kiinteistöjen 30.1.2009 alkaneessa huutokaupassa, jossa myytiin monia muitakin vanhoja rautatieasemia. Tällöin alueen osti yksityishenkilö, jonka toimesta entinen asemapäällikön asunto tyhjennettiin sinne jääneistä tavaroista ja ovi laitettiin lukkoon. Nykyään asema-alue ei siis enää ole UE-kohde, vaikka vakituista asutusta ei missään rakennuksista olekaan.
Olemme käyneet Murtomäessä yhteensä kolme kertaa. Ensimmäinen vierailu tapahtui vuoden 2007 joulukuun lopulla. Silloin satoi hieman vettä, ja vain osa alueen autiotaloista saatiin tutkittua. Myöhemmin entiseksi asemapäällikön asunnoksi paljastunutta rakennusta kuvasimme tällöin vain ulkopuolelta, hieman syrjempänä olevassa rautatieläisen mökissä kävimme sisällä.
Toinen vierailu tapahtui elokuussa 2008. Olimme saaneet tietää, että yksi alueen taloista oli täynnä entisen asukkaan tavaroita. Muutenkin uusintavierailua alueelle oli suunniteltu, mutta tämä tieto ratkaisi asian; Murtomäessä oli käytävä uudestaan. Toisen vierailun aikana sää oli hyvä. Alue ei ollut muuttunut kovinkaan paljoa. Läheiselle junaradalle oli tullut rakennustyömaa, jossa rakennettiin Talvivaaran kaivokselle Sotkamoon menevää rataa. Alueen yleisilme oli paljon virkeämpi kuin ensimmäisellä visiitillä. Autiotalot olivat säilyneet ennallaan. Saunamökissä ja asutun näköisessä talossa, jossa ei käyty viimeksi, tuli käytyä sisällä. Ulko-oven avaamisen jälkeen ihmetytti: toden totta, kaikki tavarat olivat paikallaan. Vaikutti, että asukkaat olivat vain lähteneet pois ja jättäneet kaikki tavarat paikalleen. Sähköt oli sentään katkaistu vuonna 2005 seinällä olleen sähköyhtiön lapun mukaan. Erään huhun mukaan talossa asunut perhe olisi muuttanut tuntemattomasta syystä pikaisesti Kajaanin keskustaan 2000-luvun alussa, mutta tämäkään ei selitä sitä, miksi lähes kaikki tavarat olivat vielä entisessä asunnossa ja ovi lukitsematta. Talossa vallitsi kummallinen ja hieman pelottavakin tunnelma. Se ei ollut mikään tavallinen autiotalo, olihan se täynnä hyväkuntoista tavaraa, vahvoja jäänteitä aiemmista asukkaista ja heidän elämästään. Koko ajan odotti että jotain yllättävää löytyy, esimerkiksi sairauskohtaukseen kuollut asukas lattialta.
Kolmannen vierailun teki Juho maaliskuun 2014 lopulla. Tämän uusintakäynnin yhteydessä selvisi, että vuonna 2008 sisäpuolelta kuvattu asemapäällikön asuinrakennus oli tyhjennetty kaikista tavaroista eikä sinne päässyt enää sisälle. Ikkunaan kiinnitetyn lapun perusteella rakennus tontteineen on nykyään yksityisomistuksessa. Ulkorakennukseen, saunamökkiin ja maakellariin kuitenkin pääsi vielä sisälle. Hieman kauempana sijaitseva toinen rappiotilainen asuinrakennus oli säilynyt muuttumattomana.
Vierailimme tässä kohteessa kaksi ensimmäistä kertaa UE-harrastuksemme ollessa vielä alkuvaiheessa. Kun kävimme asemapäällikön asuintalossa syksyllä 2008, oli vielä aidosti hämmästyttävää käydä autiokohteessa, joka oli vielä melkein kuin asuttu talo (myöhemmin tämäntapaisia kohteita on kyllä tullut vastaan useampia). Osittain kohteen poikkeukselliselta vaikuttaneen luonteen ja osittain vandalisoitumisriskin takia laitoimme tämän kohderaportin alunperin salasanan taakse. Poistin salasanasuojauksen 4.9.2015.
Joulukuu 2007 (Yleiskuvia asema-alueelta, rautatieläisen talo sisältä)
Elokuu 2008 (Asemapäällikön asuinrakennus sisältä)
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Vaunut.org | Rautatiepainotteisia kuvia Murtomäestä
Wikipedia: Murtomäen rautatieasema
Takaisin kohdelistaukseen