Vierailu 9-10.5.2015

Tässä tilavassa huoneessa sijaitsi röntgenkuvien ottamiseen käytetty laite sekä tutkimuspöytä, jolla potilas on maannut kuvaa otettaessa. Etualalle lattiaan oli tullut painumajälki jostain raskaasta pohjaltaan ympyränmuotoisesta rakennelmasta tai laitteesta, joka oli myöhemmin poistettu.
Lähempi kuva.
Varren päähän oli kiinnitetty kuvantamisyksikkö, jonka etäisyyttä potilaasta on pystytty tarpeen mukaan säätämään. Ylimpänä röntgenputki, jolla tarvittava määrä röntgensäteilyä on tuotettu.
Sivukuva samasta yksiköstä.
Tästä kulmasta katsottaessa laite paljastui olemaan Siemensin valmistama. Myös malli selvisi hieman myöhemmin...
Tutkimuspöydän puinen kansi vaikutti melko kovalta. Sen päällä lienee toiminnan aikoina ollut ohut patja ja tyyny.
Koko komeus kuvassa, peilissä kuvaajan ja kameran heijastus. Peilin vieressä oleva ikkuna kuului pieneen säätöhuoneeseen...
...jossa röntgenlaitteen ohjausyksikkö sijaitsi. Mallinimen Heliophos 4S perusteella laite on nettitietojen mukaan valmistettu 1960-luvun loppupuolella.
Ohjausyksikkö kokonaisuudessaan. Vasemmalla sivulla kierrejohdon päässä painike, jolla kuvan ottaminen ennalta säätimistä valituilla asetuksilla on käynnistetty.
Sulaketaulu samassa huoneessa. Röntgenlaitteen sulakkeet alimpana, näyttää toimineen kolmivaihevirralla.
Viereisen huoneen tilaa oli rajattu väliseinällä. Kalusteista jäljellä enää kaksi toimistotuolia.
Väliseinä kuului toimistohuoneeseen, joka oli rakennettu tämän huoneen sisään. Ajalta ennen avokonttoreita...
Puinen arkistolokerikko ja sen vieressä hyvässä maalissa säilynyt pönttöuuni. Oviaukon laidassa oikealla roikkui mustia jätesäkkejä, niiden tarkoitusta en osaa sanoa.
Jauhesammutin oli tarkastettu viimeksi yli 26 vuotta sitten.
Sisänäkymä toimistohuoneesta, vain tuoli puuttuu...
Avain jauhovarastoon sekä jonnekin muualle lasittoman sisäikkunan karmin vieressä.
WC:n koin olevan sopiva paikka sähköjen toimivuuden todistavan kuvan ottamiseen. Lattialla tekstin perusteella kemiallisen WC:n alusta.
Tämä jo hieman rapistumaan päässyt ovi oli edelleen tukevasti lukossa.
Sitten aloin palailla takaisin kohti sisäänkäyntiä. Tässä röntgenkuvaushuoneen ja laboratorion välinen huone. Ovi oli murrettu auki voimaa käyttäen, ei ehkä niin kovin montaakaan päivää sitten...
Pääsulaketaulu
Ovessa oli vanhat toimintaohjeet sydänpysähdyksen diagnosointiin ja ensihoitoon. Käytettyjen termien perusteella ne oli suunnattu ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisille.
Seuraava huone avointa ikkunaa kohti mentäessä oli pienehkö laboratorio, jossa röntgenfilmit on kehitetty läpinäkyvälle kalvolle valotetuiksi mustavalkokuviksi. Laitteita tai tarvikkeita ei enää valitettavasti ollut jäljellä. Takaseinässä näkyy pimiön ovi...
...aiheellisella muistutuksella varustettuna.
Sisällä värimaailma oli yllättävän vaalea. Puinen filminsäilytyshylly ja neliskanttinen lavuaari olivat paikallaan. Lavuaarin muoto juontaa juurensa kehitysprosessin vaiheesta, jossa kalvolle filmiltä valotettu kuva laitetaan kehitteeseen ja kiinnitteeseen upottamisen jälkeen kylmään veteen ylimääräisten kemikaalien huuhtomiseksi pois.
Myös tämä ikkunallinen huone lienee ollut laboratorion käytössä. Ulkoa virtasi sisään raitista kevätyön ilmaa, joten pakkasin kameran ja jalustan reppuun ja kapusin ikkunasta ulos kellon ollessa noin kaksikymmentä yli yksi seuraavan päivän puolella. Olin tutkinut ja kuvannut paikkaa täydellisessä hiljaisuudessa puolitoista tuntia.
Takaisin kohdesivulle