Kuvat maaliskuu 2009

Näkymä kaivostornille päin paikalle johtavan tien varresta. Paikalle johti hyväkuntoinen tie, vaikka aluksi epäilimme, ettei tietä ole aurattu ollenkaan. Jos paikka olisi ollut kokonaan hylätty, ei tietäkään olisi välttämättä pidetty kunnossa.
Kaivosalueelle johti alaspäin vievä tie ja portti oli auki.
Läheisestä sorakasasta lastinsa hakenut kuorma-auto mäkeen juuttuneena. Tämä hidasti hieman alueelle menemistä, sillä auto tukki tien melko tehokkaasti. Tienviitta opastaa toisen tien haarautuvan jollekin puhdistamolle.
Portti oli juuttunut auki-asentoon lumen takia eikä tolpassa nököttävä valvontakamerakaan näyttänyt kovinkaan toimivalta.
Jonkin sortin hälytysnappi portin luona.
Suomen pohjoisin ratapiha oli luminen ja autio. Kiskotkin olivat hautautuneet lumen alle.
Kuuluisa päätepuskin.
Parkkipaikka.
Mutkan takaa paljastui tällainen näkymä.
Kaivostorni oli saanut lumikuorrutuksen kuten kaikki muukin paikallaan oleva. Alalaidassa näkyy telaketjuilla kulkeva ilmeisesti kaivostyökone, jonka kyljessä luki Lapin Asbesti.
Matala rakennus tulosuunnasta katsoen kaivostornin vasemmalla puolella. Huomaa katolla oleva hälytyssireeni.
Lumen keskellä oli paljon vanhoja ja vähän uudempiakin linja-autoja.
Kaivostorni kulmasta päin kuvattuna.
Kaivoksen ilmastointiin käytetty laite kaivostornin juuressa.
Jonkinlainen kuljetin tornin kyljessä olleesta rakennuksesta matalampaan rakennukseen.
Toimisto- ja ruokalarakennus.
Edellisen kuvan rakennuksen ovi. Täältä on löytynyt tarvittaessa paarit loukkaantuneen kuljetusta varten.
Koululaiskuljetuksen käytössä ollut haitaribussi hangessa.
Vielä yksi kuva kaivostornista. Tornissa olevasta suuresta, peitetystä aukosta on lähtenyt toiminnan aikoina kuljetin alaspäin. Hihnakuljetin purettiin 2000-luvun alkuvuosina, jolloin se oli junaradan päälle tiputettuna estänyt ruotsalaisen museojunan menemisen ratapihan pohjoisimpaan päähän.
Matka jatkuu. Vasemmalla teollisuusrakennus ja oikealla toimisto. Hallin edessä olevasta hyväkuntoisesta peräkärrystä varmistui että paikalla oli jonkinasteista toimintaa.
Tämä linja-auto ei ollut enää käyttökelpoinen, renkaat ja moottori oli poistettu. Auto oli jonkinlaisten pukkien päällä.
Vanhassa kyltissä kielletään asiaton liikkuminen kaivoksen alueella. Kyltti oli kuitenkin niin haalistunut, että siitä oli vaikea saada selvää paikan päälläkin.
Kompleksi kauempaa kuvattuna, kuvassa eivät kuitenkaan näy aivan kaikki kaivoksen rakennukset.
Maisemakuva kaivoksen saostusaltaana olleen vesistön suuntaan. Maisemaa hallitsee lumi jota alueella olikin yllin kyllin.
Koko alue metsään päin vievältä tieltä kuvattuna. Täältä katsottuna kaivoksen rakennelmat näyttivät melko pieniltä.
Kaivosalueen vieressä kulki 20kV:n sähkölinja.
Onkohan tämän pylvään luona ollut muuntamo, niin voisi päätellä ainakin betonijalustasta jonka päällä muuntaja on voinut olla. Lähistöltä myös löytyi ruosteisia kehikon osia joissa luki "Varokaa! Hengenvaara". Nämä saattoivat olla peräisin muuntajaa ympäröineestä aidasta.
Kaivosalueen toisella puolella oli kaivoksen toiminnassa oleva muuntamo. Sähköliittymän käytössäolo ei ollut yllätys, sillä muunmuassa kaivostornin kyljessä olevat valot paloivat.
Lähempi kuva. Muuntamolle tulevassa linjassa näyttäisi olevan 20kV:n jännite käytössä eristimistä päätellen.
Sähköpylväitä. Keskimmäinen linja menee muuntamoon ja kaksi muuta muuttuvat maakaapeleiksi eivätkä näytä olevan käytössä (johtimet on kiedottu yhteen).
Tunnistamaton betonirakennelma lumen keskellä.
Pyöreä rakennus. Tämän ovikin olisi ollut auki, mutta rakennus oli sen verran lumen keskellä ettei sinne kannattanut lähteä rämpimään.
Takaisin kohdesivulle