Mielisairaala Etelä-Savossa

Tämä matalalla nivelosalla toisiinsa liitetyistä viisi- ja nelikerroksisista vuodeosastorakennuksista koostuva B-mielisairaala valmistui vuonna 1960 ennestään rakentamattomalle tontille. Rakennuskokonaisuuden suunnitteli arkkitehti Eino Tuompo, jonka ehdotus "B or not to B" voitti suunnitelmista järjestetyn kutsukilpailun. Laitoksessa hoidettiin kroonisia ja helppohoitoisia potilaita, kuten B-sairaaloissa yleensäkin. Sairaansijoja oli yhteensä 244. Siellä toimi myös laitoskirjasto yhteistyössä lähistöllä sijaitsevan suuremman psykiatrisen sairaalan kanssa, jossa kirjakokoelman kartuttaminen oli alkanut jo vuonna 1927. Lainaustoiminta eli kulta-aikaansa 1990-luvun puolivälissä, jolloin yllettiin 30635 lainaan vuodessa. B-sairaalassa oli oma tilava kirjasto, jonka musiikkihuoneessa potilaat saattoivat kuunnella musiikkia ja katsella videoita. Kirjasto oli myös henkilökunnan käytössä.
Sairaalan toiminta loppui 2000-luvun alkuvuosina, jonka jälkeen pieni osa rakennusten noin 7000 neliömetrin tiloista on ollut vuokralla. 2010-luvulle tultaessa tämäkin toiminta oli hiipunut ja rakennukset jääneet tyhjilleen. Tilat ovat osoittautuneet erittäin hankaliksi valjastaa muuhun käyttöön, esimerkiksi asumiseen. Näillä näkymin ne tullaan purkamaan, kun alueen maankäyttö sitä edellyttää. Heinäkuussa 2014 Utin jääkärirykmentti harjoitteli rakennusten sisätiloissa kahden päivän ajan toimintaa rakennetulla alueella noin parinkymmenen sotilaan joukolla. Harjoituksissa räjäytettiin pieniä murtopanoksia, joista kuulunut pauke herätti kummastusta lähiseudun asukkaissa.
Saavuin paikalle alkuillasta 1.8.2015. Sää oli pilvinen ja kostea, paikalla oli luultavasti hetkeä aiemmin satanut vettä. Kuvattuani samana päivänä jo yhden kohteen, alkoi kuudes päivä yhtämittaa reissussa jo hieman väsyttää. Suunnittelin torkkujen ottamista autossa, mutta samalla mielessä pyöri ajatus jo piakkoin vähenemään päin olevasta luonnonvalosta. Niinpä päätin kerätä voimani ja suunnata kameroineni kohti sairaalaa. Ulkoapäin rakennukset olivat näyttäviä ja hyväkuntoisia, vain alimman kerroksen ikkunat oli levytetty. Sisäänpääsy matalampaan rakennukseen löytyi yllättävän helposti. Maantason kerroksessa oli pimeää ja muun muassa juhlasaliin johtava ovi oli lukossa, joten suuntasin ylempiin kerroksiin valonsäteiden perässä...
Tilannepäivitys 25.1.2025: Tämä entinen mielisairaala on purettu vuonna 2021.
Rakennuksista korkeampi kaakkoiskulmasta nähtynä.
Näin hyväkuntoisessa paikassa historia vaikutti olevan vielä voimakkaasti läsnä...
Rakennukset yhdistävä nivelosa takapuolelta.
Vieressä sijaitsi tämä tiilipiippuinen lämpökeskus, joka oli ilmeisesti rakennettu alunperin juuri B-sairaalaa varten. Nykyään se vaikutti olevan jossakin muussa käytössä.
Länsisiipi
Eteläsiipi parkkipaikan poikki nähtynä.
Ajan ja ilmaston rappeuttavia vaikutuksia pysäköintimerkissä.
Kahden hengen potilashuoneen prototyyppi ylimmässä kerroksessa. Lisävalot jääneet paikalleen täälläkin.
Pesuallas ja peili säilyneet tällä kertaa ehjinä...
Hiukan hämärä käytävänäkymä, huomaa koristelistat molemmilla seinillä.
Koristelistoja oli käytävän päässä myös matalammalla ja tässä lähikuva kuvioinnista.
WC oli tunnelmaltaan nykyihmisen makuun synkeä. Kaipa myös mustat laatat ovat jossain vaiheessa olleet muotia.
Pesuhuoneen värimaailma oli samanlainen.
Eräs huuhteluhuoneista, etualalla alusastioiden tyhjentämiseen ja desinfioimiseen käytetty luukullinen laite.
Tämä käytävän varrella ollut syvennys on varmaankin ollut oleskelutila, jossa potilaat ovat viettäneet aikaa ylläpitäen sosiaalisen kanssakäymisen taitoja. Nyt siihen oli sijoitettu korkea patjakasa.
Hoitajien päivystyspiste sisäpuolelta nähtynä. Suuri lasi-ikkuna on ollut tarpeen mukaan avattavissa. Arkistolaatikon paperit olivat muistaakseni tyhjiä myös kääntöpuolelta.
Portaikot olivat yllättävän ahtaat. Tätä on kompensoinut tilava hissi.
Toisessa päivystyshuoneessa oli jäljellä keskusradion mikrofoni ohjauslaitteineen. Kiinnostavana yksityiskohtana puhelinyhtiön mainostarra 2000-luvun alusta.
Vetovoimaa
Neljän hengen potilashuone, yksityisyysverhojen ripustustangot ja muutama huonekalu jäljellä.
Potilaiden ajatusmaailmaa on pyritty saamaan järjestykseen säännöllisen päiväohjelman ja lääkkeiden avulla.
Toinen oleskelutila, kapeista ikkunoista saapuva valo hajosi mielenkiintoisesti kiiloiksi. Optiikassa ilmiöstä käytetään nimitystä diffraktio.
Sitten siirryin pohjakerrokseen, josta löytyi ruumishuone. Huoneessa oli pilkkopimeää vaneroiduista ikkunoista johtuen. Suuri ruumiskylmiö oli jäänyt paikalleen...
...tässä lähempi kuva molemmat ovet auki. Tilaa on ollut kahdeksalle pituussuuntaan sijoitetulle vainajalle. Ruumiskourut olivat ehtineet jo hävitä jonnekin.
Lämpömittari vaikutti näyttävän likimain oikeaa lukemaa.
Ovet on voitu lukita asiattomien urkkijoiden varalta...
Sivukuva kylmiöstä, vasemmassa laidassa pyykkikärry.
Kaappiin oli jäänyt muoviset sanko ja löylykauha, en tiedä mihin niitä on täällä tarvittu?!
Toinen puoli huoneesta oli toiminut kappelina. Seinäpaneloinnit olivat sisäpuolelta aika pahasti homeessa ummehtuneen hajun perusteella.
Näyttöpöytä oli kokonaan puuta.
Maanalaista käytävää pitkin siirryin korkeamman rakennuksen puolelle, ensimmäinen kiinnostava löytö oli tämä pesuhuone vesiterapia-ammeineen.
Veden lämpötilan ja virtauksen säätimiä päädyssä...
...ja mittarit lämpötilalle ja paineelle. Ensinmainittu toimitti edelleen tehtäväänsä, nyt tosin mitaten huoneilman lämpötilaa.
Viemäriaukko ja tulppa
Sauna...
...kiukaassa olivat kivet käyneet vähiin. Liekö joku ottanut matkamuistoja...
Pian maantasoon noustuani sain vastauksen kysymykseen siitä, mihin kaikki sängyt olivat hävinneet.
Tämä sänky oli niin kapea, että sitä on varmaankin käytetty vain potilaiden siirtämiseen tai tutkimuspöytänä.
Tähän on voinut pötkähtää pidemmäksikin aikaa.
Nastojen jäljistä reunoissa päätellen tämä juliste on joskus ollut seinällä.
Hammaslääkärin kohdevalo erään huoneen lattialla.
Ylimmässä kerroksessa joku oli kiinnittänyt nippusiteillä useita vanhoja laukkuja ja reppuja ovenkahvoihin ja käytävän kaiteisiin...
...todella mielenkiintoiseksi installaatio muuttui, kun tuuletusritilästä löytyi killumasta matkalaukku!
Paikoitellen oli hankalaa sanoa, mitkä rikotuista ikkunoista ja muista tuhoista olivat vandaalien ja mitkä puolusvoimien harjoituksen aiheuttamia. Nämä räjäytetyt ovenpielukset mustumineen olivat kuitenkin aivan selvästi jääkärirykmentin murtopanosten aikaansaamia.
Vanhanaikainen hiustenkuivaaja, muita viitteitä kauneudenhoitohuoneesta ei enää ollut nähtävissä.
Suurin osa huoneista oli tyhjiä, mutta tämä oli lähes epätodelliselta vaikuttava poikkeus: Pieni huone täynnä hammaslääkärin tuoleja!
Myös paineilmalla toimiva porausyksikkö löytyi. Terä ei vähemmän yllättäen ollut enää paikallaan.
Viereisestä huoneesta löytyi kaksi pöytäkokoista instrumenttien ja tarvikkeiden sterilointiin käytettyä autoklaavia, jotka näyttivät aika hyväkuntoisilta.
Sterilointiohjeet erityyppisille esineille sekä painemittarit lähempää. Kattilan painemittari vaikuttaa olevan epäkunnossa, vaikea uskoa että sisällä olisi edelleen noin paljon painetta...
Painavan kannen takaa paljastui tällainen näkymä.
Pienempi kohdevalo
Ylilääkärin huone oli yksi harvoja tiloja koko rakennuksessa, jonne ei lukitun oven takia päässyt.
Tämä kaoottinen näkymä avautui hoitohuone-kyltillä varustetun oven takaa. Pian tämän kuvan otettuani poistuin rakennuksesta ja palasin autolle tyytyväisenä uudesta mielenkiintoisesta kohteesta. Sitten olikin enää ohjelmassa autossa yöpymiseen sopivan paikan etsiminen jonkin pienen hiekkatien varrelta...
Takaisin kohdelistaukseen