Suomeksi | In English
Kajaanin kaupunkieksploraatio
Me olemme kajaanilaislähtöinen kahden nuoren miehen muodostama ryhmä, joka on harrastanut urban explorationia eli urbaania löytöretkeilyä tietoisesti keväästä 2007 lähtien. "Löysimme" harrastuksen tammi- tai helmikuussa 2007, kun nettiä selatessamme törmäsimme tuohon aikaan vielä toimineen Turun kaupunkieksploraation nettisivuihin. Innostus asiaa kohtaan syttyi nopeasti netistä löytyneiden lukuisten muiden samanaiheisten sivustojen myötä. Ensimmäinen kohde, jota kävimme tarkoituksella tutkimassa, oli maaliskuun lopulla kuvattu Pihapiiri Matinmäen ralliradan takana Kajaanissa. Kevään ja kesän aikana kohteiden määrä kasvoi nopeasti ja mukaan tuli myös kohteita Kajaanin ulkopuolelta. Tämän jälkeen kohdevalikoima on entisestään monipuolistunut kattamaan monia erityyppisiä kohteita useilta eri paikkakunnilta pääpainon ollessa kuitenkin edelleen maan pohjoisosassa.
Nykyään uusia kohteita tutkii ja valokuvaa aktiivisesti enää vain jäsenistämme nuorempi, Juho. Toinen jäsen, Heikki, ei enää harrasta urbaania löytöretkeilyä aktiivisesti. Viimeisimmät sivuillamme olevat hänen ottamansa valokuvat ovat kesäkuun 2011 alusta. Seuraavaksi aktiivinen jäsen, Juho, esittelee itsensä:
Kiinnostukseni autiokohteita kohtaan ei ota laantuakseen, vaikka harrastus on jatkunut tätä kirjoitettaessa (maaliskuu 2024) jo noin 17 vuotta. Totta puhuen olen ollut kiinnostunut autioista rakennuksista jossain määrin koko ikäni. Minua kiinnostaa tässä harrastuksessa ennen kaikkea mahdollisuus päästä näkemään jotain sellaista, mitä moni muu tavallinen ihminen ei pääse näkemään. Tähän liittyy myös innostukseni kuvata pian purkuun meneviä kohteita; purkamisen jälkeen ne on menetetty lopullisesti ja muistoiksi vierailusta jäävät vain valokuvat. Muita harrastuksen puoleen vetäviä asioita ovat uusien paikkojen löytämiseen liittyvä jännitys sekä autiokohteiden valokuvauksellisuus. Valokuvaus onkin oleellinen osa harrastustani ja vuosien kuluessa olen alkanut panostaa siihen yhä enemmän. Myönnän olevani jonkinasteinen tutkijaluonne ja kohteessa käynnin jälkeen yritän selvittää lisätietoja paikan aiemmasta käytöstä ja siellä tapahtuneista asioista. Tietolähteenä on useimmiten Internet, joidenkin kohteiden tapauksessa olen tutustunut myös niistä kertovaan kirjallisuuteen. Kaikista kohteista historiatietoja ei ymmärrettävästi löydy. Näissä tapauksissa olen korvannut faktat omilla arvioilla ja pohdinnoilla. Minua erityisesti innoittaneista nettisivustoista voisin mainita suomalaisen, jo virallisesti netistä poistuneen Spivey Pointin ja ulkomaalaisista sivuista meidän sivujemme kanssa ajatukseltaan jokseenkin samanlaisen Opacityn.
Nettisivuston ylläpito on ollut minun vastuullani alusta lähtien ja aion jatkaa ylläpitoa ja päivittämistä jatkossakin. Aivan kaikkia kuvaamiani kohteita en sivuilla kuitenkaan julkaise. Tästä hyvä esimerkki ovat hyväkuntoiset kohteet joihin pääsee sisälle mutta joissa on vielä hyvin paljon tavaroita jäljellä. Näissä tapauksissa en voi olla varma, että kohde todella on jäänyt vaille käyttöä.
Urban exploration?
Urban exploration eli urbaani löytöretkeily (lyhennettynä urbex tai UE) tarkoittaa hylättyjen ja ei-julkisten paikkojen tutkimista. Harrastuksen piiriin kuuluvat kaikenlaiset hylätyt rakennelmat tavallisista autiotaloista kokonaisiin teollisuuslaitoksiin, kaivoksiin ja sairaaloihin asti. Jotkut harrastajat tutkivat myös käytössä olevia mutta ei-julkisia paikkoja. Tätä toimintaa kutsutaan termillä infiltraatio ja sen piiriin kuuluvat esimerkiksi käytössä olevien rakennusten tyhjilleen jääneet tilat, huoltotunnelit ja sadevesiviemärit. Useimmat harrastajat ottavat reissuiltaan valokuvia joita he joskus myös jakavat netissä muille asiasta kiinnostuneille esimerkiksi kuvagallerian tai oman kotisivun kautta. Urbaanin löytöretkeilyn harrastajat eivät ole vandaaleita tai graffitien maalareita, vaikka he liikkuvatkin hylätyissä paikoissa. Yleinen motto on "Ota vain valokuvia, jätä vain jalanjälkiä". Harrastukseen kuuluu tiedostaa riskit (esimerkiksi huonokuntoiset rakenteet ja asbesti) ja välttää liiallista riskinottoa. Hylätyissä rakennuksissa käyminen ei ole Suomessa laitonta, ellei rakennuksella ole julkisrauhaa. Tutustumisen arvoisen tietopaketin harrastuksen laillisuudesta tarjoaa Syrjäseutu-blogin merkintä tammikuulta 2014 ja harrastuksesta yleisesti englanninkielisen Wikipedian artikkeli Urban exploration.
Nettisivusto
Alkukesästä 2007 perustimme kuvillemme ensimmäisen nettigallerian Googlen Picasa-palveluun. Tämän ilmaispalvelun tallennustila kuitenkin meni vuoden loppuun mennessä täyteen, ja jouduimme miettimään uusia vaihtoehtoja. Seuraava yritys olikin sitten näiden nettisivujen ensimmäinen versio, joka julkaistiin ilmaista nettisivutilaa tarjonneessa GeoCities-ilmaispalvelussa 16.2.2008. Saman vuoden heinäkuuhun mennessä olimme kuitenkin todenneet kyseisen palvelun epäkäytännölliseksi, johtuen pitkälti pienestä tallennustilasta ja tuntikohtaisesta datasiirtorajasta. Ratkaisuksi ostimme sivuille oman domainin. Kniexpin nettisivut ehtivät olla yhtäjaksoisesti internetissä alkuperäisessä muodossaan elokuuhun 2019 asti, jolloin ylläpitäjä, Juho, päätti ottaa ne pois internetistä henkilökohtaisista syistä. Tämän jälkeen saman domainin alla toimi vuoteen 2021 asti niin ikään Juhon ylläpitämä blogi, joka käsitteli urbaania löytöretkeilyä. Keväällä 2024 Kniexpin nettisivut kokivat uuden tulemisen, kun ne julkaistiin pienten muutosten jälkeen uudelleen kniexpin sivujen toista versiota kuvaavan domainin www.kniexp2.org alla (alkuperäisten sivujen domain oli www.kniexp.org). Kniexpin sivujen entinen domain ei ole enää meidän hallinnassamme.
Www.kniexp2.org-sivuston ylläpitäjänä toimii edelleen Juho. Alla on Kniexpin sähköpostiosoite, johon voi olla yhteydessä sivustoon liittyvissä asioissa:
Sivuston valokuvia voi käyttää omaan käyttöön (esim. tietokoneen taustakuvaksi) vapaasti, mutta julkaistaessa niitä muissa yhteyksissä lähde olisi hyvä mainita. Tällöin riittää mainita kuvan olevan Kajaanin kaupunkieksploraation ottama, myös linkki nettisivuille olisi kohteliasta laittaa. Pitempiä tekstikappaleita sivustolta lainattaessa lähde olisi hyvä mainita. Kuvien julkaisusta kaupalliseen tarkoitukseen on sovittava erikseen sähköpostin välityksellä. Kaikista kuvista on tarvittaessa saatavilla täysikokoiset versiot.
Etusivulle